Šta radi sudski tumač, a šta prevodilac?

Šta rade sudski tumači, a šta prevodioci?

Ako su vam ikada bile potrebne usluge prevođenja,  verovatno ste se obratili prevodilačkim agencijama. U prevodilačkim agencijama rade sudski tumači i prevodioci, ali koja je razlika između njih i šta konkretno radi sudski tumač, a šta prevodilac?!

Sudski tumač

Sudski tumač u Srbiji ima i drugi naziv, a to je sudski prevodilac. Međutim velika je razlika između sudskog prevodioca i običnog prevodioca. Običan prevodilac može biti svako ko odlično poznaje strani jezik, ali on verovatno nema mogućnosti da prevede stručne tekstove iz određenih stručnih oblasti kao što su medicina, finansije ili zakonodavstvo.

Sudski tumač (sudski prevodilac) je završio kurs, položio ispit i ovlaščen je od strane nadležnog suda da svojim pečatom potvrđuje da je overeni prevod istovetan originalu. Šta to znači? Recimo, potreban vam je prevod diplome radi zapošljavanja u inostranstvu. Obratićete se sudskom tumaču koji će vam dokument prevesti i overiti svojim pečatom i na taj način vaš dokument (diploma) biće pravno valjan za tu državu u kojoj aplicirate. Naravno, ako idete u Beč, trebaće vam sudski tumač za nemački jezik. Ako idete u London, trebaće vam sudski tumač za engleski jezik, u Pariz za francuski, Madrid za španski, Rim za italijanski jezik, itd.

Prevodilac

Prevodilac je osoba koja usmeno prevodi razgovor dvoje sagovornika koji razgovaraju. Prevodilac takođe prevodi pisane tekstove. Dakle, prevodilac je samo ona osoba koja prevodi, ali nije ovlašćena da svoj prevod overi pečatom iz prostog razloga – jer ga ne poseduje. Od prevodioca se očekuje da dobro prevede tekst ili razgovor, bez nesporazuma, i u duhu jezika koji se prevodi. Prevodioci su osobe sa stručnim lingvističkim sposobnostima da prevedu strani jezik u srpski i obrnuto.

Ali nisu svi prevodioci specijalizovani za sve oblasti. Prevodilac koji je specijalizovan za medicinu imaće različite kvalifikacije u odnosu na prevodioca za oblast prava i zakona ili prevodilac književnosti. Prva stvar koju treba da uradite, je da saznate koja vrsta prevoda je potrebna za vaš projekat. Da li dokument mora ispuniti određene zakonske regulative? Da li će od vašeg prevodioca zahtevati specifičnu ekspertizu? Određivanje specifičnih potreba vašeg projekta će vam pomoći prilikom započinjanja pretrage za pravim prevodiocem.

Prevodilačka agencija

sudski tumač
sudski tumači i prevodioci

I na kraju, ako su vam potrebne usluge prevodilaca ili sudskih tumača, sve to ćete naći na jednom mestu – prevodilačkoj agenciji. Korišćenje usluga prevodilačkih agencija je ujedno i najbolji način da pronađete prevodioca ili sudskog prevodioca koji odgovara vašim potrebama. Kao jedna od vodećih prevodilačkih agencija u Beogradu izdvaja se Prevodilačka Agencija Popović. Pored usluge prevoda sa overom sudskih prevodilaca ili bez overe, dobićete i besplatnu procenu, besplatnu dostavu prevedenih dokumenta i niz drugih pogodnosti. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *